Rólunk

Cégünk, a Rural Szociológiai és Kommunikációs bt. a vidékfejlesztés területén működő tanácsadó és kutató vállalkozás. Helyi termékekkel, fenntartható turizmussal, kulturális örökséggel kapcsolatos vidék- és közösségfejlesztési, magyar és nemzetközi kutatási projektekben veszünk részt.

Hisszük, hogy a vidéki élet a városival egyenrangú, sőt, rafinált fejlesztések, kisebb-nagyobb innovációk révén annál magasabb életszínvonalat, izgalmasabb életkörülményeket adhat. A hagyományos épületek, terek modern felhasználása olyan változatos, egyedi klímát teremt a kreativitás számára, ahol kiélhetjük alkotókedvünket. A helyi termelők és termékek az önfenntartás biztonságának élményét nyújtják és általuk a természettel való mélyebb kapcsolat megélésére nyílik lehetőség. Szeretünk új funkciót találni régi épületeknek, tárgyaknak, továbblökve őket a múzeumon kívüli fennmaradás útján. Fontosnak tartjuk a helyi közösség erősítését, az egyes kisközösségek egymás mellett élését, izgalmasnak tartjuk közöttük találkozási pontok létrehozását. Nyitott szemmel járunk a világban, hogy megtanuljuk, ami új; adaptáljuk, ami itthon is működőképes.

A kezdetektől szorosan együttműködünk az Éltető Balaton-felvidékért LEADER Egyesülettel és a környék civil szervezeteivel, vállalkozóival. Tevékeny részt vállaltunk az Éltető stratégiáinak kidolgozásában, a Vidék Minősége Védjegy létrehozásában, ma a Védjegy országos minősítő szervezetének szakmai hátterét adjuk.

1996 óta számos fejlesztési és kutatási projektben vettünk részt a cég tulajdonosai és alkalmazottai tudományos felkészültségére, szakmai tapasztalatára és kapcsolatrendszerére támaszkodva. Irodánkban helyi termékeket árusító Éltető Pontot hoztunk létre. Irodaépületünk egykor pajta és istálló volt, LEADER pályázat segítségével újítottuk fel és rendeztük be. Benne megőriztünk minden olyan régi elemet, ami az új funkció mellett is megtarthatónak tűnt, törekedtünk a természetes anyagok (fa, fém, kő) használatára. Az épület csekély energiamennyiséggel fenntartható, a Balaton-felvidéki tájba illeszkedik. Irodánk tárgyalójában a Balatonról, a Balaton-felvidékről írt könyveket, tanulmányokat gyűjtünk.